De primeur: DIR Belgium gaat op weekend!

Petra Clerx

Terug

“Is er voldoende animo op de DIR.be-lijst om een héél weekend samen door te brengen en te duiken?” Ik plaatste de poll op de lijst en snel daarna was de datum geprikt: 20 & 21 november 2004!

De organisatie besliste en we boekten een weekend duiken in het Grevelingenmeer met overnachtingen in duikcentum De Kabbelaar.

Vrijdagavond, rond 21u00,sprak het overgrote deel van de groep in Scharendijke af en zo geschiede…

Het weer werkte jammer genoeg niet mee. In Scharendijke gierde de wind doorheen de zeilmasten, de regen striemde in ons gezicht en een eerste winterse sneeuwbui kleurde de kaaien deels wit, terwijl we ons een baan worstelden naar de ingang van de Kabbelaar. Na het verbroederen gaat iedereen naar bed om ’s anderdaags weer vroeg uit de veren te kruipen.

Zoals dat gaat op een vrije zaterdag is opstaan om 7.30 hard. Maar na een lekker ontbijt kunnen we er tegenaan en zijn we klaar om te duiken. Ware het niet… bij windkracht 6-7 staan de golven met schuimkoppen recht op de dijk.

Het weer mag je niet tarten en we besluiten om onze eerste duik aan ‘t Gemaal van Dreischor uit te stellen tot de wind gaat luwen.

Na kort overleg vormen Cor en Jesca de voorhoede en gaan ze alvast een kijkje nemen in Dreischor. De rest van de troep neemt het leslokaal in beslag om een homemade dvd grotduiken te bekijken. Het is Harald die hier zijn naratieve kwaliteiten laat bewonderen en iedereen geniet van die Franse grottenschoonheid.

Ondertussen laten onze verkenners weten dat de omstandigheden bij ‘t Gemaal van Dreischor goed zijn en vertrekken we aansluitend in colonne naar het water.

Chris, de surface manager van dienst, deelt de teams in en maakt een fijne mix van nat- en droogduikers en gevorderde met beginnende DIR’ers. Eindelijk kunnen we aan onze duiken beginnen en iedereen deelt zijn maximale diepte en duiktijd mee. De wind staat ijzig maar gelukkig blijft het droog, waardoor de groep een fijne klim over de dijk kan maken.

Dat het gemaal in werking staat merk je onmiddellijk! Zodra je in de buurt komt wordt er smurrie modderwater je richting in gespuwd en voel je de turbulentie, een goede oefening in het controleren van je drijfvermogen en bijeenhouden van het team.

Voor anderen is deze duik een echte doopduik.Winnie straalt in zijn splinternieuwe TLS Explorer en maakt een fijne eerste droge duik zonder noemenswaardige problemen, terwijl Luc, alias Bozzle, dit duikweekend wijdt aan het frogkicken. Pechvogel van de dag is evenwel Monique die haar nekseal ruïneert en helaas een kruis over haar duikweekend mag maken.

Na ongeveer 40min is de eerste duik voor iedereen voorbij. De natduikers zijn blij met de warme drank aan de kant en ik ben blij met mijn dubbele muts, extra sjaal, fleece en dikke parka! We praten wat en aansluitend terug naar De Kabbelaar.

Langzaam eten is goed voor de spijsvertering. Dus denkt de keuken in de Kabbelaar dat het wel ok is als het middageten met een paar uur vertraging wordt geserveerd. In ieder geval levert die late maaltijd voldoende energie op voor de nakende nachtduik.

De avond is ondertussen snel gevallen en Chris deelt iedereen - uitsluitend droogpakkers - weer in. De reefballs voor De Kabbelaar worden de nachtduikplaats en onder een pikdonkere hemel kruipen de vele HID-lichten de Grevelingen in. De rifballen worden gevonden en die zijn ondertussen prachtig begroeid en krioelen van het leven. Na +/- 50 minuten steken de eerste duikteams de koppen terug boven en iedereen is enthousiast over zijn duik.

Snel omkleden en voor het avondeten met z’n allen naar de haven in het centrum van Brouwershaven om te dineren in Het Zwarte Schaap. Na een bijzonder gezellige avond kruipt iedereen tegen middernacht voldaan onder de wol.

Zondagochtend belooft vooral veel mist. De duik aan de Zeelandbrug switchten we de avond voordien al voor eentje in den Osse. De ruime parking aan den Osse biedt voldoende plek voor de groepsfoto met mist. Vervolgens het gekende ritueel waarbij we in volle bepakking de dijk oversteken om op deze fijne plek bij een goede zichtbaarheid te duiken.

Dit wordt de laatste duik van het weekend. Een later geplande duik aan de Zeelandbrug komt vanwege het gure en oprukkende slechte weer te vervallen. De kou met de bijhorende vermoeidheid hebben zijn sporen nagelaten en in de late namiddag reizen de laatste DIR-BE’ers terug naar huis.

Het is een fijn weekend geweest en zeker voor herhaling vatbaar. De nadruk lag op duiken en dat hebben we ook kunnen doen ondanks het ruwe weer. Het was fun en daar was het net allemaal om te doen! Wederom hadden de afwezigen ongelijk. ;-)

Duikers: David Jacobs, Harald Franzen, Monique, Stephan Matthies, Petra Clerx, Winnie Vincken, Steve Deblaere, Tom, Peter Brandt, Luk Vandebossche, Joep van Ommen, Erwin Knook, Peter Andeweg, Cor, Jesca, Tyra
Niet duikers: Chris Dupont, Ruth, Benjamin Van Eycken, Nadine.

Bovenwaterfoto's: Joep Van Ommen, Erwin Knook & David Jacobs
Onderwaterfoto's: Joep Van Ommen

Terug