Weekend grotduiken te Frankrijk

Chris Dupont

Terug

In oktober zochten Peter en Davy nog een 3 de persoon om te gaan grotduiken in Frankrijk. Vermits ik tijd had, wou ik wel mee.

We maakten de afspraak dat er per dag 1 duik niveau cave 1 ging zijn en 1 duik niveau cave 2 waar ik dus niet mee mocht. Voor mij allemaal geen probleem.

1 November

We vertrokken 's morgens van Davy zijn thuis in Hasselt naar Leuven om daar Peter op te pikken en zo door te rijden naar Frankrijk. We twijfelden sterk dat al ons materiaal in één auto ging

Maar dat was natuurlijk buiten Peter en zijn wagen gerekend. Hij wou persé eens proberen of er alles in ging En raar maar waar Het paste allemaal net! Geweldige auto!

's Avonds arriveerden we aan ons verblijf in Frankrijk. Dit was een ruim appartement met 2 slaapkamers, wc, badkamer, zit - /eethoek met open keuken. Meer dan genoeg plaats dus voor 3 duikers.

Na wat gegeten, gedronken en plannen gemaakt te hebben voor de eerste duikdag doken we vrij snel ons bed in.

Peter aan Landenouse.

2 November

Rond 8u ons bed uit want we wilden vrij vroeg aan Landenouse zijn, zodat wij de eerste duikers waren. En dat waren we dan ook!

Planning was om een eerste duik te maken op niveau cave 1, zodat Peter en Davy ineens ook de grotcondities konden bekijken voor hun 2 de duik.

Teamvolgorde was Davy, Chris en Peter. Maximum penetratie tot een maximum verbruik van 35 bar.

Het zicht was een stuk beter dan tijdens mijn cave 1 cursus.

Dit is en blijft een mooie grot met zijn gekronkel. Het werd een rustige duik tot +/- 280 m ver voor we terug keerden. Totale duiktijd 47 min.

Ondertussen was er een groep Waalse speleoduikers gearriveerd. Zij wachten tot wij uit het water waren om aan hun duik te beginnen, net als Davy en Peter zouden doen voor hun 2 de duik.

Na wat rust en eten deden Davy en Peter hun duik met stages.

Zij geraakten hierdoor natuurlijk een stuk verder dan mij. Na ongeveer 90 min zag ik de eerste bellen terug verschijnen aan de ingang.

Alleen het materiaal ophalen werd wat moeilijk. Ons katrollensysteem blokkeerde telkens op een of andere manier. Na een hoop gevloek raakte uiteindelijk toch alles boven.

Daarna alles terug in de auto geladen en terug naar onze slaapplaats.Wat gegeten, de foto's bekeken van deze dag en plannen gemaakt voor de volgende dag.

Bellen van Peter en Davy.
Bloemen voor een overleden grotduiker aan de Ressel.

3 November

Vandaag stond de Ressel op het programma. Weer waren we de eerste duikers op de duikplaats, maar niet snel na ons kwamen 3 Franse grotduikers uit de regio aan. Iemand van hun kende blijkbaar een Waalse grotduiker die bij ons op de maillist zit, van een kleine wereld gesproken!

Van hen kregen we informatie over het zicht in de grot en de andere grotten in de buurt. Altijd handig meegenomen die informatie.

Weer was er eerst een cave 1 duik gepland, gevolgd door een cave 2 duik. Maar Davy zou de eerste duik overslaan, dus was de teamvolgorde Peter en Chris.

Toen we gingen kijken naar de duikplaats vonden we boven de ingang een bosbloemen tegen een boom gebonden. Waarschijnlijk ter nagedachtenis van een grotduiker die een paar weken ervoor hier overleden was Word je wel stil van

Planning was om aan de eerste T het diepe gedeelte te nemen, vermits ik bij mijn cave 1 cursus enkel in het ondiepe gedeelte gezeten had. Ondertussen kon Peter weer de condities bekijken voor hun 2 de duik later op de dag.

Tijdens het eerste deel van de duik was het zicht wat minder omdat de rivier de grot was binnen gekomen, maar dat veranderde vrij snel in goed zicht. Eens voorbij de eerste T had je zicht zover je lamp kon schijnen, maar volgens Peter kon het nog beter. Hm, wil ik wel eens zien dan.

Net aan de 2 de T had ik 35 bar verbruikt, mijn limiet voor deze duik. Was trouwens niet erg, want ik mag toch maar één T passeren met mijn cave 1. Dit is een +/- 340 m de grot in. We namen dezelfde route terug als we gekomen waren. En na 45 min zagen we terug zonlicht.

Terwijl wij uit het water kwamen, vertrokken de Franse duikers voor hun duik. Ondertussen waren er ook 2 Engelse grotduikers aangekomen, Steve Walker & Toby Privett. Davy kende Steve van een internetlijst en we spraken af om 's avonds samen iets te gaan eten.

Peter en Chris.
Peter voor de duik.

Zij gingen te water iets voor dat de Fransen eruit kwamen, zo werd de drukte in de grot mooi beperkt tot een paar duikers per keer.

Peter en Davy deden nadien hun duik en weer zag ik perfect na de geplande duiktijd bellen verschijnen aan de ingang. Aan hun gezichten te zien was het weer een zeer geslaagde duik.

Na alles terug in de auto geladen te hebben, gingen we vullen bij Dave en Lynne (welke er spijtig genoeg mee gaan ophouden L ). Om daarna terug te keren, het appartement wat op te ruimen en klaar te maken voor ons vertrek morgenvroeg.

We hadden voor 's avonds een pizzeria uitgekozen samen met Steve en Toby. Het werd een gezellige bedoeling en de pizza's waren lekker.

4 November

Onze laatste duikdag en tevens laatste dag in Frankrijk. De planning was om op de terug weg naar huis een laatste duik te maken in Cabouy.

Dit werd een rustige duik met een maximum diepte van 30m en een duiktijd van 44 minuten. Ik schat dat we een +/- 280 m ver geraakt zijn voor onze turn pressure.

Toen we aan het opruimen waren arriveerden Steve en Toby ook, ze geraakten niet vroeger uit hun bed. Na afscheid genomen te hebben vertrokken we terug richting België.

Maar blijkbaar had iedereen in dit deel van Frankrijk het gedacht om dezelfde richting uit te rijden als ons. Gevolg een hoop files!

Veel later dan gepland geraakten we dan toch eindelijk thuis van een zeer geslaagd verlengd weekend.

Foto's: Chris Dupont en David Jacobs.

Terug