Wrakduiken op de Noordzee

Patteet Jonas

Terug

We zijn met enkele leden van DIR - BE op de Noordzee geweest. Het was twijfelachtig of de boot, de Jonathan I,  zou uitvaren, maar uiteindelijk de dag voordien toch bevestiging gekregen.

Onze eerste duik deden we op de Bruno Heinemann Z8. Dit is een Duitse destroyer die op 24 januari 1942 op twee mijnen liep en zonk. Van de opvarenden kwamen er 93 van de 325 om.

Ik dook met Cor en Johan en toen we daalden bleek dat we goed zicht hadden. We kwamen bijna direct uit bij de schroef waar Cor enkele foto’s wilde schieten. Vervolgens verder over het wrak gezwommen en 2 grote kanonnen tegengekomen. Verder zagen we veel vis en hadden we weinig stroming. Tijdens de stijging deed Cor teken dat hij het nogal koud had. Op de boot bleek dat zijn pak volledig was ondergelopen.

Dat kon echter drogen tussen de twee duiken door in het stralende zonnetje. Er stonden echter wel wat golfjes en niet iedereen voelde zich nog 100 procent. ;-)

De tweede duik deden we op de SS Trifels, een Duits vrachtschip. Dit schip is op 8 september 1941 tot zinken gebracht door torpedo’s van RAF torpedo – bommenwerpers.

Ook hier hadden we goed zicht en schoot Cor een aantal mooie foto’s. Het hele wrak was prachtig begroeid. Hier en daar konden we even in het wrak en na 35 minuutjes zijn we aan de stijging begonnen.

Eenmaal terug op de boot was de wind aangewakkerd en stonden er veel grotere golven. We werden getrakteerd op een wilde rit naar huis. Een leuke dag!Bovenwatefoto's: Chris Dupont & Cor Kuyvenhoven
Onderwaterfoto's: Cor Kuyvenhoven


Terug