Weekend grotduiken

Jacobs David

Terug

Afgelopen weekend zijn Peter en ik nog eens naar de Lot geweest voor wat leuke grotduikjes te maken. Zoals gewoonlijk was het weer leuk, maar er waren enkele punten die het interessant maken er een verslagje over te schrijven.

We vertrokken op vrijdag voor een lange dag in de auto. De périférique om Parijs blijft toch altijd problemen geven. Wie verwacht nu op 14h in de namiddag dat het verkeer daar muurvast zit? Blijkbaar is het daar de hele dag spitsuur. Al bij al komen we toch nog bijtijds aan in de Lot.

We spreken af met Harald die nu permanent in de Lot gevestigd is en er een duikcentrum gaat starten. Meer info vind je hier op zijn website: http://www.lotcavediving.eu/

Zaterdag 5 juli

Op zaterdag plannen we een diepere duik in de Ressel. In de voormiddag gaan we met ons drieën een kijkje nemen op de scooter naar de condities en tegelijk droppen we de deco stages voor de diepe duik.

Het zicht blijkt niet zo geweldig te zijn met maar ~5m. Voluit scooteren lijkt dan ook niet aangewezen, maar verder wel doenbaar. We droppen de stages volgens plan en nemen nog een kijkje in de schacht om te zien of het daar beter wordt. Geen geluk, het lijkt alsof het hele systeem melkachtig is.

We besluiten de diepere duik toch te maken aangezien er geen flow is en te zien waar we komen. Harald gaat ondertussen terug naar huis om voor 's avonds een BBQ voor te bereiden.

Peter en ik scooteren de 2de duik tot op zo'n 600m waar ik de duik afbreek vanwege het zicht. Op dat moment zien we enkel nog de lijn met rondom een zwarte waas. Geen bodem, plafond noch wanden. Dit is niet meer leuk en we keren op ons gemak terug naar buiten.

's Avonds laten we ons een erg lekkere BBQ smaken bij Harald thuis, Helaas wordt het wel laat en moeten we nog wat flessen vullen. Het blijkt bijna niet te doen (te veel werk) om de D18's te hermixen naar 30/30 voor onze duik in Landenouse morgen. Hiervoor moeten we een stuk dumpen, en dat is om half 1 's nachts om ruzie met de buren vragen. :-) We besluiten dus de D12's te nemen en een extra stage mee te nemen.

Zondag 6 juli

Zondag aangekomen aan Landenouse zijn we helaas niet de eersten. We moeten de auto ter plekke uitladen en deze verderop parkeren. Het is een druilerige dag met af en aan regenbuien... alles is nat en mijn zin zakt me een beetje weg. De aanblik van een helder basin geeft me terug zin om flessen, stages, scooters naar het basin te dragen en alles naar beneden te takelen. Het water staat immers erg laag.

Eenmaal alles gereed en gechecked dalen we af in de grot. We droppen onze zuurstof op 6-7m en ik ga voorop de grot in. Met 2 stages en een scooter is het toch wat navigeren door de nauwe ingang. Ik geraak er nog vlot door en ga een stukje verder op Peter wachten. Het zicht is super en verheug me al op de leuke duik.

Peter signaleerd echter dat hij een probleem heeft en vraagt zijn kranen te checken. Ik ben verbaasd te zien dat de kraanknop van de linkerpost gewoon weg is! Maw, die kraan is niet meer te bedienen en dus volop reden genoeg om de duik af te breken.

Ik ben enorm teleurgesteld en bedenk al direct plannen om toch nog wat te redden door vb. een knop van een stage op te offeren en dan alsnog een kort duikje te doen. Bij het naar buiten zwemmen merk ik iets blinken op de bodem... het is een borgmoertje van een fleskraan :-) Iets verder tussen de stenen vind ik de veer en nog wat verder de kraanknop...

We droppen de scooters bij de zuurstof en stijgen op naar de oppervlakte. Hier blijkt dat de spindel in de kraan niet gebogen of anders beschadigd is, dus de knop zat gewoon los!! Ik gebruik de botte punt van mijn mes om de kraanknop terug te monteren en we kunnen een 2de poging tot een duik maken.

Niet ver na het binnen gaan passeren we nog de andere duikers die voor ons te water gegaan zijn. Het scooteren in deze grot is subliem vanwege de vele kronkels en bochten. Bovenin de "kronkel" komen we in een siltwolk. Waarschijnlijk veroorzaakt door de duikers die voor ons gedoken hebben.

Hier ga ik even van de trigger en zwem door het stuk met slechte zicht. Ik hoop dat het maar lokaal is en dat niet de hele achterkant van de grot zonder zicht zit. Na een tiental meters klaart het terug op en is het glashelder.

Op ~20min in de grot bereiken we onze drop pressure in de eerste stage... Deze had bij vertrek natuurlijk minder druk door de eerdere materiaalproblemen en we zijn niet zover geraakt als gepland. We droppen de stage alsook de scooters en zwemmen verder op de 2de stage.

Uiteindelijk zwemmen we toch nog dik 200m verder dan ons vorig punt van max. penetratie. De grot wordt op dat punt erg mooi met veel grote blokken en je ziet dat hier weinig volk komt. Aan de ingang is de bodem vb. bezaaid met hand en vinafdrukken en dat zie je hier compleet niet.

Op de terugweg is het zicht wel minder door percolatie... ook een teken dat hier weinig verkeer komt. Wanneer we terug bij de scooters komen pikken we deze terug op en wisselen terug naar de eerste stage. De trip naar buiten gaat snel en is weer zalig.

Uiteindelijk nog 20min deco in de nauwe ingang waarna we door Harald aan de oppervlakte begroet worden. In totaal zijn we een 2-tal uurtjes weg geweest.

Het weer is ondertussen beter, maar ik besluit toch de 2de duik over te slaan. Peter doet nog een duik met Harald terwijl ik mijn spullen al omhoog takel en wat opruim, iets eet enz.

Maandag 7 juli

De dag nadien op maandag is het alweer tijd om huiswaards te keren...

Alsnog besluiten we 's morgen een kort duikje te maken in de Truffe. Het water staat laag, maar is helder.

Bij het optuigen valt mijn mond stomverbaasd open wanneer er bij het checken van mijn kranen na het voorval van gisteren er een kraanknop bijna van mijn set valt! Deze zat compleet los... Dat is 2 x op 2 dagen!!!

Tijdens onze cursus is het vermeld geweest dat je kranen kan kwijtraken door impact enz. maar aangezien niemand van ons dat ooit meegemaakt had, hadden we zoiets van: "Ja dat zal wel zo een extreem zeldzaam geval zijn dat toch nooit voorkomt".

Nu, na deze trip kijken we daar anders tegenaan en is het checken van de kranen onderdeel geworden van de pré-dive check, dit heeft al direct vruchten afgeworpen doordat ik het probleem boven water al opgemerkt had.

De duik in de truffe is dan weer super relaxed... Na de ingangsrestrictie is het water super helder. De eerste sump kunnen we op onze duik doorkruipen tot in de 2de sump. Het water staat nog net hoog genoeg.

Hier maken we een jump naar een zijlijn die we vorige trip opgemerkt hebben, maar deze leidt nu naar een droge passage vol modder en klei waar we geen zin hebben om hier in te gaan ploeteren. We besluiten gewoon sump 2 te duiken wat een geweldige ervaring is.

Heel sump 2 bestaat uit een smalle tunnel waar je nergens voluit kan frogkicken. Deze tunnel draait en keert erop los, draait 180 graden terug op zichzelf waar je dan je eigen luchtbellen door spleten ziet terugkomen. Overal moet je je in bochten wringen om erdoor te komen.

Het einde van sump 2 kenmerkt zich door een loodrechte scheur die je niet met een dubbelset kan beklimmen en dus keren we hier terug.
Bij de ingang zeggen we nog gedag tegen de goudkarper waarna we dan de 9h terug naar huis rijden...

Het was weer een uiterst geslaagd weekend.


Terug