Weekend grotduiken

Veugen Roel

Terug

Peter Brandt, Benjamin Eycken en Roel Veugen waren voor het lange weekend van 18 t/m 21 juli op zoek naar een leuke omgeving om te gaan duiken. De keuze viel op de Jura, een gebied met veel grotten, relatief dichtbij huis en redelijk onbekend bij de Nederlandse en Belgische DIR duikers. Bij deze het verslag van Roel.

Na veel gemail was de knoop doorgehakt: we gaan eens zien hoe de grotten in de Jura zijn! En niet alleen dat, we gaan ook zoeken WAAR ze precies zijn en OF we er kunnen duiken…. Op
Plongeesout is veel informatie te vinden (Benjamin was zo goed om de complete website te downloaden!) maar de coördinaten zijn niet geschikt voor onze navigatiesystemen dus we moeten het vooral met de beschrijvingen doen. Peter heeft ook nog informatie op andere sites gevonden en met deze informatie, 2 auto’s vol duikspullen (ik pas nog wel bij Peter in zijn ruime auto) en veel goede zin vertrokken we vrijdagmiddag vanuit de regio Leuven richting onze camping. Onderweg krijgen we afwisselend zon en regen te zien maar als we aankomen is het gelukkig droog. Benjamin staat op ons te wachten, evenals de campingbaas want ze sluiten bijna, we zijn net voor middernacht binnen.

Source du Lison.

Peter heeft een hele ruime tent bij met een eigen compartiment voor ons allemaal, maar 3 techneuten kijken toch voor elke stap op de handleiding om in het donker dit bouwwerk op te zetten. Maar als een echt team krijgen we alles snel en goed in elkaar waarna we nog een wijntje nuttigen en tevreden gaan slapen, dromen van de mooie grotten die we komende dagen kunnen duiken.

Zaterdagmorgen is het weer droog als we opstaan rond een uur of 9 en we kunnen buiten ontbijten. We nemen de rest van het eten mee en gaan op zoek naar de 1e duikstek: Source du Lison. Het was niet bepaald moeilijk om deze plek te vinden, het is een enorme toeristische attractie met veel bezoekers, een grote parkeerplaats maar helaas nu ook heel veel flow. Het heeft afgelopen dagen veel geregend en de uitgang van de grot is dan ook indrukwekkend om te zien: een spectaculaire waterval. Tussen de andere toeristen staan we te kijken bij de ingang, een enorme hal met nog redelijk zicht. Een plan geeft informatie over de grot en we besluiten zeker een keer terug te komen als het minder geregend heeft! Een steekwagen is wel wenselijk want het is ver lopen vanaf de auto en de toeristen zul wel raar opkijken, maar daar zullen we komende dagen wel aan wennen…

We lopen nog even rond om de spectaculaire ingang aan de achterkant van de berg te zien en een uitgang een paar honderd meter verder. Voor de liefhebbers kun je je hier door de flow aan de andere kant laten uitspugen, maar wij slaan deze optie maar even over…

Tijd voor lunch en een keuze voor de 2e lokatie. We gaan op zoek naar Source du Planey, een grot die in een grote poel in het bos begint volgens de website dus dat lijkt ons wel te vinden. We rijden volgens de beschrijving maar in het laatste dorpje weten we niet meer waar we verder moeten. Met ons slechte Frans proberen we een bewoner uit te leggen wat we zoeken maar die weet al meteen wat we bedoelen en een paar tellen later rijden we tevreden het dorp uit. Na een paar bochten zien we zelfs een bordje met de naam, dit komt helemaal goed! Een paar kilometer buiten het dorp parkeren we de auto’s en lopen het bos in. Wel weer een heel eind wandelen maar we vinden de poel, herkenbaar van de foto’s en er staat zelfs een bord bij met het verzoek het gemeentehuis of de politie te bellen. Op zaterdag is de keuze beperkt tot het laatste en uiteindelijk kunnen we uitleggen wat onze plannen zijn en we plannen heel ruim rond 5 uur terug te bellen als we boven zijn. Source du Planey.

We bouwen de sets op, sleuren alles het bos in en kleden ons om. Boven bij de poel is een mooie bank om de sets om te doen, maar dan is het pad omlaag wel erg glad. Via de zijkant gaat het nog redelijk goed. Het heldere water is na de 1e stap al snel troebel aan het worden maar de poel is groot. Wel erg groot dus we besluiten alle 3 op zoek te gaan naar de ingang. Plots zie ik op de bodem het water helder worden en direct onder de rots heb ik de ingang gevonden: we kunnen grotduiken! De ingang is ruim en de tunnel loopt rustig omlaag tot we op 18 meter diepte draaien. Het zicht is goed maar de wanden zijn vol stof en elke beweging verminderd het zicht, hoe zorgvuldig we ook zijn. Met redelijk zicht verlaten we de grot en besluiten nog een keer terug te gaan. Na 2 duiken van een half uur moeten we het water verlaten om nog net voor 5 uur ons te melden bij de gendarmerie voor deze een zoekactie naar ons starten! Pffff, dat viel toch nog even tegen…..

De camping.

Tevreden over de 1e dag pakken we onze spullen bij elkaar en gaan hongerig terug richting de camping. We stoppen bij de lokale pizzeria want die is nog open en het eten smaakt heerlijk! Het is al lang donker al we bij onze tent komen, de lampen opladen, spullen te drogen hangen en voldaan gaan slapen. Een mooi begin om over te dromen.

Op zondag  komt de bazin ons vers stokbrood brengen, de bakker is namelijk dicht. Wat een service. :-) We genieten van ons ontbijt en beslissen na veel zoekwerk in onze informatie om Source du Doubs als volgende bestemming te kiezen. Het is een eind rijden maar op de terugweg zullen we andere potentiële grotten voorbijrijden.

Wederom is het niet heel moeilijk om de lokatie te vinden aangezien ook dit een redelijke toeristische attractie is. We stoppen bij een gebouw dat duidelijk in de wintermaanden gebruikt wordt voor de wintersport. We zitten in een echt skidorp! We parkeren de auto’s en lopen langs de toeristen omhoog en zien de ingang van de grot. Indrukwekkend mooi maar veel stroming en nu niet geschikt om te duiken. Het water knalt naar buiten en de waterval 100 meter verder is heel mooi. Je voelt echt de kou van het water, maar dat is niet raar aangezien het smeltwater uit Zwitserland is, we zitten vlak bij de grens! Even genieten van het uitzicht en dan door want we komen toch om te duiken.

We besluiten naar Source Blue Malbuisson te gaan. Ook dit is een toeristische lokatie, een stuk minder druk maar toch redelijk te vinden met de beschrijvingen van internet. Er staat bij de parkeerplaats zelfs een duidelijk plan met dieptes en afstand. Het lijkt een korte grot maar we lopen het pad omhoog om te zien hoe de condities zijn. Boven zijn we erg blij om te zien dat er een poel kristalhelder water is met slechts een beetje flow (we vergelijken het misschien wel met de vorige lokatie). Vol goede moed gaan we onze sets opbouwen en naar de ingang brengen. De overige bezoekers kijken al raar op en vragen wat we van plan zijn. Tegen de tijd dat we met onze pakken aan bij de sets zijn staan er al mensen op ons te wachten met camera’s en vragen. We controleren alles, doen de sets om en gaan te water. Source Blue Malbuisson.

De ingang is makkelijk te vinden en even is het werken om door een vernauwing binnen te raken maar daarna valt het reuze mee. Stof is beperkt aanwezig maar wordt snel weggespoeld. Het wordt een korte duik want na een half uur komen we bij het einde van de lijn! Heerlijk gevoel om een keer mee te maken en voldaan gaan we ontspannen de grot weer uit waar we boven water heerlijk opwarmen. Het smeltwater uit Zwitserland is toch wel fris maar erg helder!

Het is weer laat als we alles in de auto hebben geladen maar we rijden weer voldaan terug richting de camping. In het dorp stoppen we om iets te eten en onze pizzeria van gisteren blijkt de enige optie te zijn die open is dus gaan we daar iets lekkers bestellen om even later voldaan in onze tent te kruipen. Weer een nieuwe grot gevonden en nieuwe mogelijkheden gezien…..

Op maandag gaat Benjamin vers stokbrood halen bij de bakker op loopafstand. We begrijpen nu waar al die mensen ’s morgens heen lopen. :-) Het eten smaakt prima en we maken plannen voor de volgende lokatie. We hebben veel goede dingen gelezen over Frais Puits maar de beschrijving is niet echt duidelijk. We zoeken even met onze pc’s en navigatiesystemen maar besluiten toch de aanbeveling te volgen en in de buurt een stafkaart te kopen waar meer details op zichtbaar zijn. We komen een vriendelijke oude dame tegen die in Engeland gewoond heeft en met plezier haar Engels met ons oefent en ons naar de VVV wijst. Daar kost het ons wat tijd om de jongen achter de balie duidelijk te maken wat we zoeken , maar de bazin begrijpt ons en even later hebben we de gewenste stafkaart te pakken en rijden we met een lekker ijsje richting de grot!

Mmm, de parkeerplaats is prima maar de grot ligt volgens de kaart midden in het bos… We lopen met onze korte broeken en sandalen door het bos met prikkels en brandnetels en vinden uiteindelijk op een lange steile helling de ingang! YES, we hebben het gevonden!!! Uh, maar hoe krijgen we onze spullen hier?!? Boven zien we gelukkig dat we vlak bij een grote wei zijn en als we langs daar teruglopen vinden we uiteindelijk ook onze auto’s terug. Langs deze route kunnen we ook met onze spullen terugrijden, maar de weg is deels slecht. We besluiten alle zware spullen bij Benjamin in de auto te laden (een echte verlaagde BMW nu….) en alleen het essentiële bij Peter in de auto. Na het moeilijke bospad kunnen we normaal verder rijden en onze sets onder aan de helling neerzetten. We kleden ons om en lopen in de poel met onze sets. Het zicht is echter direct NUL, het zand komt bij elke beweging omhoog en op de tast ga ik met Peter langs de helling omlaag om te zien hoe groot de ingang is. Na een paar meter blijkt die echter groot en helder te zijn. :-) Terug boven formeren we ons en gaan de grot in.

Frais Puits.
Het zicht is goed maar perculatie zorgt wel voor wat verstoring. Zoals de meeste grotten hier is ook deze niet echt druk bezocht . Jammer want deze is zeker de moeite waard. We kiezen eerst voor de route rechts bij de 1e T en genieten van een mooie ondiepe duik met goed zicht en een mooie grot. Waarom zijn we hier nooit eerder geweest?!? Als we boven komen herberekenen we onze drukken en maken een 2e duik linksaf en ook daar is de grot heel mooi. Zeer voldaan komen we boven en besluiten hier zeker een keer terug te komen! We slepen alles weer naar boven en als we alles weer over 2 auto’s verdeeld hebben gaan we hongerig op zoek naar een lokaal restaurant. Het smaakt ons heerlijk en voldaan gaan we weer terug naar onze tent.

Dinsdag  is alweer onze laatste dag en na het ontbijt pakken we onze spullen in kiezen de lokaties voor vandaag. Eerst gaan we kijken wat de mogelijkheden zijn bij Source Blue Cusance en Source Cusansin, op loopafstand van elkaar. Snel komen op de lokatie, ook ditmaal met bordjes duidelijk aangegeven. Het is echter ver lopen vanaf de parkeerplaats en hoewel Blue Cusance er goed uitziet besluiten we toch verder te gaan. Cusansin zit er interessant uit. Het water is helder maar is de ingang groot genoeg? Een vraag voor de volgende trip.

We gaan verder richting het noorden en komen uit bij Source des Briseux. We parkeren in de wei en gaan het bos in om te zoeken naar de ingang. We zien een poel die erg lijkt op de foto’s online en besluiten ten auto’s dichterbij te parkeren.


Ondertussen zien we wel een witte Berlingo met 2 vreemde mannen pakeren, rondkijken en weer vertrekken. Later zien we ze weer terug en we vertrouwen dit niet helemaal…

We brengen onze sets naar de kleine heldere poel en trekken onze pakken aan. Al snel staan we in de poel en daar zorgt elke stap voor stof en verstoring van het zicht. Voorzichtig zakken we af op zoek naar de ingang, maar helaas zonder succes. We besluiten dat Peter eerst alleen op zoek gaat maar hij vindt alleen een smalle spleet met zeer goed zicht maar absoluut te klein voor ons. Ik zak daarna af om te zoeken maar krijg hetzelfde resultaat. We besluiten de poging te stoppen en alles weer terug richting de auto’s te dragen. We laten rustig alles drogen, genieten in het mooie weer ontspannen van een heerlijke lunch en pakken dan alles in om aan onze terugreis te beginnen.
Source des Briseux.

We hebben een heerlijke weekend gehad, een paar mooie duiken gemaakt, diverse mooie lokaties gezien waar we zeker terug willen komen en kunnen nu voldaan terugkeren.

We’ll be back
!

Foto's Veugen Roel

Terug