GUE Fundamentals

Trappeniers Matthias

Terug

Na het behalen van mijn Padi divemaster brevet na een twee maand durende internship in Hurghada (Egypte) heb ik besloten mijn duikcarrière verder te zetten en het over een ietwat andere boeg te gooien: na een jaar intensief DIR-duiken was het tijd om de GUE-fundamentals te volgen. Na kort polsen op het DIR.BE forum werd me snel duidelijk dat Antonio samen met zijn zoon Blas een cursus had gepland in het zilvermeer te Mol. Begin juli kwamen we voor de eerste keer met ons vieren (Antonio, Blas, Kevin en Matthias) samen om een aantal praktische zaken te bespreken: de theorie + debriefings zouden bij Antonio thuis gegeven worden, waar we ook iedere avond allemaal samen zouden eten. Ik kon bij Antonio blijven slapen in de caravan (wat later Blas zijn duikmobiel gaat worden), en instructeur Frederik Taule en zijn vriendin Helle Hidtgaard (cameravrouw van dienst) zouden ook bij Antonio logeren.

De praktijklessen zouden we in het zilvermeer doen als het zicht het zou toelaten natuurlijk…

Woensdag 23 juli

Om 16u kom ik aan bij Antonio thuis. Ook Kevin is al van de partij en een 10-tal minuutjes later komen Frederik en Helle toe. Na een korte rondleiding schuiven we aan tafel voor een koffie met lekkere taart (dankzij Antonio's vrouw Helga, waarvoor nogmaals onze dank!!!). Dan is het tijd voor de eerste brok theorie: we overlopen de cursus eens en al snel zijn we bezig over DIR-equipment, GUE als organisatie, buoyancy en trim. Na een tweetal uurtjes schuiven we aan tafel voor stoofvlees met frietjes, en na het avondeten gaan we nog een uurtje verder met wat theorie. We sluiten de avond af op het terras met een goed glaasje wijn en kruipen dan allemaal onder de wol om morgen onze zwemproeven af te leggen.

Donderdag 24 juli

Na een stevig ontbijt vertrekken we richting zwembad Dommelslag. Aangezien iedereen gemakkelijk 275m kan zwemmen in 14 minuten besluit Frederik dat iedereen zich eens 14 minuten mag uitleven en zoveel mogelijk lengtes mag zwemmen. Na 16 lengtes geraak ik de tel kwijt maar dat doet er niet toe. Na deze inspanning zwemmen we allen 25m onder water. Dan nog wat frog- en backkicks oefenen en de zwembadsessie zit erop. Met z'n allen rijden we terug naar Antonio waar we de ganse dag theorieles krijgen. Tegen 21u hebben we de meeste theorie achter de kiezen en krijgen we een uitgebreide briefing over wat ons morgen te wachten staat. Na een gezellige babbel gaan we tegen een uur of 12 allemaal slapen.

Vrijdag 25 juli

Aangezien het zicht in het zilvermeer de laatste weken erbarmelijk slecht is, besluiten we om onze eerste duikdag in Aquabest (Eindhoven) door te brengen. Blas en Antonio waren hier reeds begin van deze week komen duiken en wisten twee platformpjes op 5 en 8 m liggen. Na ‘slechts' 100m (dat had Blas ons toch wijsgemaakt) sleuren met onze dubbelsets en een uitgebreide briefing gingen we voor de eerste keer te water.

We starten met de frogkick, modified frogkick, flutterkick en de modified flutterkick onder leiding van kapitein Blas. Vervolgens de basic 5 op het platform, backkick en helicopter turn. Al snel wordt duidelijk dat een Fisherprice D7 niet marcheert zoals het hoort te zijn. Na een uur intensief oefenen komen we met een raar gevoel boven water. Maar zoals Frederik ons reeds had gezegd, de leerlingen zijn strenger voor zichzelf dan dat de instructeur het is. Na een debrief en een broodje kroket oefenen we de valve drill op het land.

Vervolgens om 15u terug het water in voor de tweede duik onder leiding van captain Antonio: valve drill, S-drill, backkick, frogkick en boeike oplaten. Moe maar voldaan komen we uit het water en gaan we terug richting Antonio's place: Helga heeft voor lekkere spaghetti gezorgd!!! Na het avondeten bekijken we de video en krijgt iedereen persoonlijke commentaar en tips over zijn trim, buoyancy en de oefeningen die we hebben gedaan. Moe en versleten kruipen we onder de wol om de volgende dag terug naar Aquabest te gaan voor de tweede trainingssessie.

Zaterdag 26 juli

Na de 100m à la Blas en het monteren van onze sets (dit keer mag ik de D12 van Helle gebruiken) krijgen we de briefing voor onze eerste duik: vier keer S-drill, ballon oplaten, wing ontluchten met de back-valve, backkick + helicopter en gecontroleerde opstijging. De backkick begint al aardig te lukken en ik slaag er reeds in om dit keer met een goeie trim tegenover mijn buddy Kevin te blijven hangen.

Die D12 ligt inderdaad stukken beter op mijn rug. Ik weet weer waarvoor ik mag sparen na afloop van deze cursus. Na een goed uur oefenen onderbreken we de duik voor een korte lunch.

Tijdens de tweede duik opnieuw een valve drill en vervolgens gecontroleerde opstijgingen van 12 naar 0m met boeitje. Dit doen we drie keer onder leiding van mezelf, Antonio en Blas. We bereiken bijna ons minimum gas en besluiten de tweede duik van de dag te beëindigen. Opnieuw rijden we richting Antonio's place, waar we de video-debrief houden. Die trim ziet er met een D12 inderdaad al stukken beter uit. Maar ook de drie andere jongens slagen erin een perfecte horizontale trim aan te houden. Frederik is tevreden en verzekert ons dat we alle 4 kans maken op het behalen van ons Fundamentals brevet. Na de debrief en het overlopen van de examenvragen staat er ons een heerlijke barbecue te wachten. Helga doet echt haar uiterste best om het ons zo aangenaam mogelijk te maken. Na de barbecue vertrekt Kevin met alle dubbelsets om te vullen bij Rudy. Wij praten nog even na en gaan rond 23u30 ook slapen.

Zondag 27 juli

Na een lekker ontbijt met koffiekoeken rijden we naar de put van Ekeren voor onze laatste trainingssessie. Kevin had ons immers verzekerd dat het zicht (zowel boven als onder water) daar zeer goed was. Na een briefing over de duik + uitleg over de rescue oefening (ook Rudy luisterde mee aangezien hij vorig jaar tijdens zijn Fundamentals deze oefening niet had gedaan) gaan we te water. We starten met de rescue skill, vervolgens de no mask swim, S-drill + opstijging met een stop op 3m. Het zicht onder water was inderdaad zeer goed. Tijdens de lunch wordt al snel duidelijk waarom Kevin de put van Ekeren koos.

Na het eten lossen we ons examen op en bespreken we de laatste duik. Opnieuw een valve drill, gas sharing + opstijging (3x) en vervolgens enkele keren op 18m diepte boeitje oplaten en opstijging met stops op 12, 9, 6 en 3m. Al snel wordt duidelijk dat dit voor mij de moeilijkste oefeningen zijn. Dat wordt dus oefenen geblazen na de cursus. Na een uurtje sluiten we de duik af met een op hol geslagen spoel van Blas. Dat komt ervan als je met je oranje worst van 2m wil spelen hé makker!!! De duiken zitten erop en na een intensieve cursus krijgen we te horen dat we alle 4 geslaagd zijn. Fantastisch!!

Na de groepsfoto nemen we afscheid en keren we allen met een voldaan gevoel terug huiswaarts. Het was een fantastische GUE-Fundamentals course!!!

Van links naar rechts: Kevin, Helle, Frederik, Antonio, Blas en Matthias.Terug