GUE DIR "Female" Fundamentals cursus
"Waarom een GUE-duikopleiding ook ideaal is voor vrouwen"

Petra Clerx

Terug


Jesca, Petra, Hilde, Andy, Marieke, Ursula & Tyra
Wie denkt dat DIR voor stoere sterke mannen is die zich te pletter sleuren aan zware dubbel sets met stages moet eens aan Jesca en Tyra vragen wat zij het minst zware vinden: een comfortabele dubbel 12 op hun rug of de wekelijkse boodschappen van Albert Heyn naar de ijskast zeulen.

Zijn het deze vooroordelen die vrouwen tegenhouden om de DIR fundamentals te volgen? Jammer, want tijdens de opleiding leer je dat het gaat over duikcomfort! Krachtig samengevat gaat het over: veiligheid, communicatie, buddy, omgeving, awarness, techniek, teamwork, kennis, ….en FUN.

Héél veel van deze kenmerken zijn de vrouwen van nature op het lijf geschreven. Tijd dus, om onze sterke punten op te sommen, handig om te slagen voor de fundamentals!

Andy Kerslake hamerde er goed op: communiceren en teamwork zijn belangrijke elementen.

Gezien de linker hersenhelft van de vrouw extreem goed ontwikkeld is en net die helft bepalend is voor een duidelijke communicatie begrijp je ook waarom we tijdens een kennismakingsduik een hele dag nodig hadden om uiteindelijk een uurtje in ’t water te zijn.

Ten tijde van de Neanderthaler was dit echter het sterkste wapen van een vrouw. Ze moest haar sociale vaardigheden gebruiken om in de groep een sterke vertrouwensrelaties op te bouwen zodat ze in slechte tijden altijd op die groep kon terugvallen.

Zie je? Een goed duikteam wisselt ook duikervaringen uit, bespreekt het duikplan en kent taken toe aan elk lid. Je bespreekt mogelijke scenario’s boven water. En als je in moeilijkheden geraakt weet je dat je op de anderen terug kan vallen. Toen mijn bril onder water plotseling wegviel kon Jesca duidelijk maken hoe veilig aan de oppervlakte te geraken terwijl ik niks zag. En dit zonder dat we ooit eerder samen gedoken hadden! Andy was onder de indruk.


Een ander punt dat ons tot goede kandidaten promoveert is onze mogelijkheid om meerdere taken tegelijkertijd af te handelen.

Ik wil hier niemand op een voetstuk plaatsen maar de vrouwelijke hersenen zijn constant actief. Zelfs tijdens haar slaap kan ze nog met Andy discussiëren in het Engels en tegelijkertijd de frogkick demonstreren terwijl ze bedenkt hoe ze het komende weekend gaat indelen. Wat kan ik zeggen? Het is een ware pest die über-hersenen …Maar wel ongelooflijk handig als je buddy een OOA aangeeft en je tegelijkertijd de bril van je tweede buddy ziet verdwijnen en daarbovenop je ook nog buoyancy en trim moet behouden!!!

Onze mannen kunnen zich dan misschien niet op 10 zaken tegelijkertijd concentreren maar zij hebben dan weeral het voordeel dat hun ruimtelijke inzicht veel beter ontwikkeld is zodat ze heel goed scoren met kompas lezen en de technische zaken van het materiaal.
Marieke ziet het even niet meer zitten.
Hilde Het volgende punt is buddy awarness!

Vrouwen gaan niet eens alleen naar het toilet, laat staan dat ze een stuk steen gaan bekijken daar beneden zonder hun buddies! Eens in ’t water laten ze hen niet uit het oog! Mekaar voortdurend in de gaten houden en mekaar wijzen op long hoses die niet goed weggeborgen zijn, kunnen ongevallen voorkomen.

Even samengevat lijkt het er wel op dat DIR een vrouwelijk kantje heeft. Misschien daarom wel dat de eerste DIR Female Fundamentals zo goed scoorde? 5 van de 6 deelneemsters zijn onmiddellijk geslaagd en de 6de provisioneel. Nu nog de andere duikende dames!

Foto's bovenwater door Hilde Bogaerts, Jesca Zweijtzer & Petra Clerx.
Foto's onderwater door Cor Kuyvenhoven.

Een andere verslag van deze cursus is te vinden op Frogkick.nl.

Terug