Doing It Right


Doing It Right of afgekort DIR is niet enkel een duikuitrustingconfiguratie, het is veel meer dan dat. DIR staat voor een krachtige duikfilosofie waar zowel teamwork, fitness, duikplanning en een gestroomlijnde duikuitrusting inzit.

DIR is niet nieuw, het is gevormd uit verschillende duikprocedures die allemaal hun oorsprong vonden in het grotduiken. De beste duikers van de wereld hebben over de jaren heen het zogenaamde ‘Hogarthian’ systeem verbeterd door er zaken uit of in te steken zodat het systeem het best werkte onderwater en in de moeilijkste omstandigheden ver in een grot.

Deze duikfilosofie heeft zich in de praktijk al meermaals uitgewezen, denken we daarbij aan duikteams zoals het Woodville Karst Plain Project (WKPP) in Florida, USA of dichterbij huis het European Karst Plain Project (EKPP). Deze twee duikteams duiken uitsluitend volgens de DIR – methode en boeken daardoor enorme successen in hun exploraties van grotten.

Niet enkel bij het grotduiken heeft DIR zich al bewezen, zo duikt bijvoorbeeld het Submerged Cultural Resources Exploration Team (SCRET) uit Seattle, USA geheel volgens DIR tijdens hun wrak duiken.

Verder zijn er tal van DIR – duikgroepen over heel de wereld, zowel technische als recreatieve duikers, in de tropen en in koude wateren die volgens de DIR – methode duiken.

Veel duikers missen basisvaardigheden die hun duiken veilig en leuk kunnen maken. DIR focust juist op deze basisvaardigheden zoals masker leeg maken, luchtdelen en het letten op de buddy zodat de duikers maximaal kunnen genieten van het onderwater zijn.

Binnen DIR zijn er een aantal regels waar elke DIR – duiker zich aanhoudt. Het zijn eenvoudige regels die een hoop problemen kunnen vermijden als je jezelf aan die regels houdt, DIR of niet – DIR.

DIR – rules
DIR – regels
#1 Don’t dive with strokes.
#1 Duik niet met onveilige buddy’s.
#2 Don’t listen to strokes.
#2 Luister niet naar onveilige buddy’s, macho’s, …
#3 Nothing underwater is worth dying for.
#3 Er is niets onderwater het waard om voor te sterven.
#4 Always analyze your mix before every dive.
#4 Analyseer altijd je eigen gas voor elke duik.
#5 Don’t dive a rebreather unless you need it.

#5 Duik niet met een rebreather tot dat je er effectief één nodig hebt voor je duik.
Option #1 Don't dive!
Optie #1 Duik niet!

Wens je meer informatie over de materialen, technieken, training en de rest wat bij DIR komt kijken, kun je best eens een kijkje gaan nemen op onderstaande website. Het is niet voor niets DE Nederlandstalige online gids over DIR.