GUE DIR cave 1 cursus

Patteet Jonas
Van den Wyngaert Pieter
Galin Serge

Terug

Zaterdag 9 augustus

Iets na 9 uur parkeert Pieter zijn auto voor de deur, goedgeluimd beginnen we met het inpakken van al het duikmateriaal, bakken reserveonderdelen en natuurlijk nog een paar kleren voor daar.

Toen we vertrokken leek het wel of we in een boeiing 747 zaten, klaar voor op te stijgen.

Na een voorspoedige reis kwamen we aan in Cajarc waar we net voor sluitingstijd nog even de winkel binnen stapte voor wat extra eten. In Le Moulin liepen we al spoedig Tom Karch tegen het lijf die ons een korte rondleiding gaf door het huis. Even later kwamen we ook Mr. Le Maillot tegen. Die wist ons te vertellen dat er 3 cave 1 cursussen tegelijk werden gegeven. Danny Riordan bleek later de derde cursus te geven. De cursus zou starten op zondag om 14.00 u dus hadden we nog ruim de tijd om kennis te maken met de andere mensen in het huis. Ons derde team member logeerde tijdelijk bij zijn ouders in Frankrijk en zou pas zondag morgen aankomen.

Zondag 10 augsustus

Na een uitgebreid ontbijt in de tuin besloten we de omgeving wat te verkennen, erg mooi in het stralende zonnetje. Onderweg kwamen we ons derde team member serge tegen. Na wat gebabbel was het al snel 14.00 u en Chris vloog er direct in met de zwemproef. De vraag van Pieter of er een zwembad in de buurt was bleek overbodig aangezien Chris al een mooi stukje rivier voor ons had gereserveerd. Na een aangenaam ‘warme' duik begonnen we met de administratieve zaken op orde te brengen. Daarna kregen we theorie over de limieten van een cave 1 duiker en de verschillende soorten lijnen. Daarna nog een korte impressie met de reel op het land en de eerste dag zat er op.

Maandag 11 augsustus

Om 7.30 u ging de wekker. Even snel douchen en ontbijten en rustig wakker worden.

Chris besloot om de dag te beginnen met nog wat lijn oefeningen in de tuin. (In de gietende regen.) Je zou bijna zeggen dat het Belgische weer ons achtervolgde. Daarna vlug naar Gouffre de Lantouy voor een check duikje. Na wat valve en s-drills (die niet zo soepel gingen zoals we gehoopt hadden) had Chris een lijn gelegd. Deze moesten we volgen met masker, zonder masker, in touch contact met ogen open en met ogen gesloten. Hierna kregen we een grondige de-briefing met tips voor verbetering. Even terug naar ons huisje voor wat eten en daarna richting Ressel. Eindelijk, we gaan onder de grond kruipen! Chris gaf een uitgebreide briefing over wat er ging gebeuren. Na de nodige check's zwommen we eindelijk door de ingang van de Ressel, Chris voorop ik als 2, Pieter als 3 en Serge als 4. Het was een soort demo-duik waarin we de verschillende vintechnieken moesten laten zien. Erg mooi om te zien hoe het troebele water van de rivier opklaart tot superzicht. Toen we uit de grot kwamen konden we een beetje opwarmen in de rivier die toch beduidend warmer was. Na een stevige de-briefing konden we eindelijk onze eerste echte grotduik maken. Ik was 1, Pieter 2 en Serge 3. Na wat geklooi met de reel en het zoeken naar een paar geschikte tie-offs konden we onze weg vervolgen op de mainline. Wauw, mooie rotsformaties grote gang soms wat nauwer. Helaas heeft Pieter zijn turn pressure bereikt en moeten we omdraaien. Een paar seconden daarna begeeft mijn primaire lamp het en de eerste faillure van de cursus is geschied. Eens boven water een grondige briefing over wat goed ging en wat minder goed en daarna weer een duik in de Ressel. Hierna gaan Pieter en Chris de sets vullen terwijl ik voor het eten zorgde, alléja eten…

Dinsdag 12 augustus

Vandaag staan vier duiken in de Ressel op het programma. Elke keer mooie duiken terwijl de faillures toenemen. De tweede duik geraken we zelfs aan de eerste T. Het gaat dus al beter met ons gasverbruik en we beginnen ons relaxer te voelen. De derde duik nemen we de linkse kant van de T en geraken tot net achter de bocht, schitterend. De drills gaan echter niet zo soepel dan we zouden willen en we beginnen een beetje te twijfelen. S'avonds eten maken en met een glaasje wijn wat napraten met de andere mensen in het huis. Eindelijk rust.

Woensdag 13 augustus

Vandaag staat Cabouy op het programma en Chris is in zijn nopjes, dat beloofd. Eerst nog even vullen en de lost diver drill inoefenen op het droge. We zijn helemaal alleen als we op de duikplek aankomen en als we de plas ingaan zien we op een boom een kleine slang liggen, genietend van de zon. Eenmaal we ons hoofd onder steken kan ik alleen nog maar aan de grot denken, wat is ze mooi. Eenmaal voorbij de ingang gaat ze steil naar beneden tot 30 meter en komt dan langzaam weer naar boven. De mooie rotsformaties in combinatie met zicht van +/- 12 meter maakt mijn eerste duik in Cabouy een om nooit meer te vergeten. Nu ja, de andere ook niet. Duik 2, even mooi, even uitdagend, de faillures begonnen toe te nemen en alles moest al gas delend gebeuren. Eenmaal uit het water moesten we de sets vervangen, even iets eten en daarna terug duiken. We konden weer een lekker lange penetratie doen en op de terugweg stond de lost diver drill op het programma. Op 30 meter gaf Chris ons het drill signaal en begonnen we aan onze oefening. Op zich is de oefening niet heel moeilijk maar doordat ze om 30 meter gebeurd moet je toch even 2 keer nadenken over wat je doet. Nadat iedereen alles weer had weggestoken vervolgden we onze weg terug naar buiten. Hierna deden we nog een kleine oefening met blindelings gas delen en daarna terug vullen. Tijdens het vullen kregen we op het land uitgelegd hoe de lost line drill in zijn werk ging. Na deze een paar keer op het droge geoefend te hebben reden we naar huis waar we alles eens op een rijtje konden zetten.

Donderdag 14 augustus

Vandaag was Landenouse aan de beurt. Nadat we de sets in het water hadden gelegd konden we eindelijk duiken. Dit is ook een zeer mooie grot met kronkelelende gangen, op en neergaand profiel en verschillende stukken klei bodem waar je niet al te veel moeite moest doen om het goede zicht tot 0 te reduceren. Tijdens de eerste duik moesten we naar buiten zwemmen zonder licht en al gas delend. Heel interessant. J Nadat we door een beetje teveel getrek aan de lijn een snoopy loop hadden losgetrokken werd de lijn wel heel slap en moeilijk om te volgen. Chris brak de drill af en de 2 de duik mochten we de lijn terug maken… De faillures werden complexer en tegen het einde van de duik kon Chris een winkel openen met spullen die hij had ‘gevonden' tijdens de duik, gaande van pig-tails tot 3 kilo backup lampen.

Hierna nog wat theorie en dan doodmoe gaan slapen.

Vrijdag 15 augustus

De laatste dag is aangebroken. De eerste duik van die dag is een ervaringsduik in de Ressel waar we de rechter kant van de T nemen. Zalig zo zonder faillures. Hierna nog een duik om de lost line drill te doen die bij mij amper 25 minuten duurde. Pieter en Serge deden er een stuk minder lang over. Hierna nog even de unconscious diver gedaan en bij deze zat de laatste duik van de cursus er al op. You feel comfortable chief? Snel terug naar huis waar we het theoretisch examen maakte. Dit deden we behoorlijk goed, we maakte slechts 2 fouten. Daarna kregen we te horen dat we alledrie geslaagd waren samen met de punten waar we nog wat aan konden werken. Yiiiiihaaaaaaa! Die avond nog iets gaan eten met de hele groep en dan eens wat langer uitslapen.

Zaterdag 16 augustus

's Morgens alles inpakken en nog een afscheidsduikje gedaan in de Ressel waar we de linker T namen. 40 meter voor de 2 de T moesten we terug draaien, een reden om terug te komen. Daarna richting België vertrokken en in slaap gevallen: Game over.

Terug