Wrakduik "Voorpostenboot"
Dupont Chris
Op 31 augustus waren David Jacobs, Jonas Patteet en Chris Dupont aanwezig bij één van de duiken naar een wrak in de Oosterschelde.
De "Wrakduikstichting de Roompot (WDSR)" had een aantal technische duikers uitgenodigd van DIR – NL en DIR – BE om met trimix een aantal duiken te maken naar een onbekend wrak om zodoende mee te helpen aan de identificatie ervan.
Vermoedelijk gaat het om een Duitse “voorpostenboot” uit de tweede wereldoorlog. Deze boten waren meestal omgebouwde vistrawlers waar een aantal wapens opgezet werden. Ze dienden voornamelijk om de kustwateren te patrouilleren, schepen te escorteren voor de kust en kleinere aanvallen.
Deze boten werden meestal uitgerust met een tweetal 88 mm kanonnen, een divers aantal anti – luchtafweergeschut van 20 à 40 mm, wat machinegeweren en soms ook een aantal dieptebommen.
© Wrakduikstichting de Roompot
Het wrak zelf is nog redelijk intact en ligt op de bodem van de Oosterschelde op een diepte tussen de 33 en 37 m. Er staat een kanon op en de opbouw zou er ook nog opstaan.
Vermits het wrak dicht in de buurt van de Oosterscheldekering ligt, kan er enkel gedoken worden bij laag water en staat er meestal een sterke stroming.
Doel van onze duik was om beeldmateriaal proberen te maken van karakteristieke kenmerken van het wrak, zodat de identificatie gemakkelijker zou zijn. Onder andere het kanon wilden we filmen en kijken wat kaliber het was.
De omstandigheden bovenwater waren ideaal. We hadden een prachtige zon die stilaan aan het ondergaan was en een vlakke Oosterschelde. Hoe het onderwater was, wisten we niet. Maar het was wel al snel duidelijk dat er een sterke stroming stond, wat het ankeren bemoeilijkte.
Eens het anker op het wrak lag, maakten alle teams zich klaar en werden team per team gedropt ter hoogte van de shotline. David en ik waren het derde team dat gedropt werd.
Tijdens de daling naar het wrak werd het rond 25 m ineens pikkedonker, ook waren er veel stofdeeltjes te zien. De stroming was nog doenbaar.
Eens op het wrak hadden we even tijd nodig om ons te oriënteren, onze reel ter hoogte van het anker vast te maken en op zoek te gaan naar het kanon.
Vrij snel vonden we het kanon en begonnen we het te filmen. Hierna zijn we verder op het wrak gaan zoeken bij de opbouw en hebben denkelijk een winch gevonden.
Daarna zijn we terug gegaan naar het kanon en hebben de loop proper gemaakt zodat het duidelijker kon gefilmd worden. Het gaat hier om een 88 mm kanon. Op de zijkant dichtbij het uiteinde van de loop staat er aan de rechterkant een soort bol op.
Vrij snel was onze bodemtijd ten einde en konden we de opstijging aanvatten met de nodige stops. Op de 6 m stop, kwamen we de hefballon tegen die gebruikt werd om het anker te lichten. Deze was lek en was op terug weg naar de bodem.
We kwamen boven bij een prachtige ondergaande zon met de Oosterscheldekering op de voorgrond.
Jonas en Edmond hadden in de buurt van het 88 mm kanon, nog een andere loop gevonden. Net voor hun opstijging. Vermoedelijk gaat het om 40 mm antiluchtafweergeschut.
Met andere woorden, we hebben een goede reden om terug te komen om dit wrak verder in beeld te brengen tot dat er een positieve identificatie volgt.
Het anker hing uiteindelijk zo vast dat men deze de dag nadien is gaan bergen.
Terug