Persbericht: GUE - project Jutland 2009

Clerx Petra

Terug

Een internationaal team (Australië, België, Duitsland, Italië en Nederland) gespecialiseerd in onderwatervideografie en – fotografie  verwezenlijkten in augustus 2009 een nieuw GUE-project. Dit project werd georganiseerd door het duikteam Koelakant.

Het project vond plaats in Noord - Europa in de wateren van Skagerrak bij Denemarken, 100 zeemijl uit de kust.

Hoofddoel van het project was om één van de meest impressionante zeeslagen in de maritieme geschiedenis, de slag van Jutland, op dvd vast te leggen. Deze zeeslag was de grootste van WO I.

Duikers op de SMS Lützow. Een van de kanonnen op de HMS Defence

Van 31 mei op 1 juni 1916 kwam de sterke en meer ervaren Britse ‘Grand Fleet’ van de ‘Royal Navy’ in aanraking met de kleine en minder ervaren Duitse ‘High Seas Fleet’ van de ‘Kaiserliche Marine’.De Duitse vloot was van plan om een deel van de ‘Grand Fleet’ uit te lokken en in de val te laten lopen zodat ze kon vernietigd worden. De Duitse vloot was immers te klein om de Britse in één maal aan te vallen.

Deze aanval kaderde dus in een groter plan om de Britse blokkade van de Noordzee te doorbreken, zodat de Duitse handelsschepen terug konden uitvaren. Op dat moment had de ‘Royal Navy’ de Duitse plannen onderschept en konden ze een strategie ontwikkelen om de Duitse ‘High Seas Fleet’ aan te vallen en te vernietigen, of toch om op zijn minst weg te houden van de Britse handelsroutes.

De uiteindelijke balans na de slag was het verlies van 14 Britse en 11 Duitse schepen, met een groot verlies aan menselijke levens. Er waren 8500 slachtoffers, en ongeveer 1000 gewonden.

Eén van de grote kanonnen van de HMS Invincible.
Eén van de andere grote kanonnen van de HMS Invincible.

Hoewel de ‘Slag om Jutland’ bijna 100 jaar geleden plaats vond zijn de wrakken tot op heden onaangeroerd gebleven. De ravage op de zeebodem toont nog steeds aan welke chaos en tragedie er toen heeft plaatsgevonden. Slechts enkele duikers hebben ooit op deze wrakken gedoken. Bovendien is er zeer weinig kwalitatief beeldmateriaal beschikbaar. De sporen van de slag zullen geleidelijk aan vervagen maar het beeldmateriaal zal blijven getuigen. De wrakken van deze apocalyptische dag op dvd vastleggen is dan ook het ultieme eerbetoon aan de gesneuvelden.

Op 2 augustus 2009 scheepten 14 GUE - getrainde Tech 1 en Tech 2 duikers in aan boord van de Cdt. Fourcault, die aangemeerd ligt in de haven van Antwerpen. Hoewel de voorbereidingen van dit project al 2 jaar in beslag namen, was het niet zeker dat de coördinaten en de posities van de gekozen wrakken juist waren. De komende 12 dagen zouden bepalend zijn of het project een succes zou worden of niet

Duikers op de HMS Queen Mary.

Om dit project te verwezenlijken waren er 5 gespecialiseerde GUE-teams: 2 teams voor fotografie en 3 teams voor video met High Definition (HD) camera’s en lichtassistentie. Op 8 duikdagen werden er 108 duiken gedaan, werd 24u beeldmateriaal verzamelt en werden er ongeveer 1000 foto’s genomen, zowel boven als onderwater.

De selectie van de wrakken was: SMS Lützow, SMS Frauenlob, HMS Queen Mary, HMS Invincible, HMS Defence en de HMS Black Prince.

Deze wrakken worden beschouwd als oorlogsgraven en worden altijd met respect behandeld tijdens het duiken en de video – en fotosessies.

De productie van deze GUE-dvd is momenteel in volle gang, de release wordt in de komende maanden verwacht.

Een trailer van de film is te vinden op de GUE - website.

Het hele GUE team met crew.
Teamleden: Mario Arena, Christian Batselaer, Peter Brandt, Paolo Carta, Petra Clerx, Marco Cottafava, Andrew Cronan, Chris Dupont, Stephan Matthies, Claudio Provenzani, Derk Remmers, Elena Romano, Aldo Schaap, Lodovico Venturoli

Foto's onderwater: Claudio Provenzani
Groepsfoto: Lodovico Venturoli

Terug